Diensten

Advies en ondersteuning voor een gezonde organisatie

Ziekteverzuim Calamiteiten/Stop Loss

Naast de conventionele dekking bij ziekteverzuim, kunt u ook kiezen om het gehele risico voor u als werkgever af te dekken in de vorm van een Eigen Behoud. Deze verzekering sluit vaak goed aan bij grotere werkgevers waarbij niet zo zeer sprake is of er verzuim zal plaatsvinden, maar meer hoeveel verzuim. Door een plafond te stellen aan het risico voor de werkgever in de vorm van een Eigen behoud, weet u als werkgever dat u nooit meer kosten heeft dan het bepaalde plafond.

Ziekteverzuim Stop Loss verzekering

Op grond van de Wet Uitbreiding Loondoorbetalingsplicht bij Ziekte (WULBZ) uit 1996 en de Wet Verlenging Loondoorbetalingsverplichting bij Ziekte (WVLZ) uit 2004 is elke werkgever in Nederland verplicht om het loon van een zieke werknemer door te betalen. Vanuit de wet is deze verplichting gemaximeerd op 70% van het loon (tot het maximum dagloon) maar vanuit de cao of individuele arbeidsovereenkomst, is wellicht een verplichting van 100% van het ongemaximeerde loon van toepassing.

Dit is dus een serieus risico voor een werkgever. Een zieke werknemer levert geen productie en andere werknemers moeten de taken wellicht overnemen, of er moet zelfs vervanging worden aangetrokken. De loonkosten gaan echter wel gewoon door.

De ziekteverzuim Stop Loss verzekering kent een eigen risico uitgedrukt in geld, dit noemen we eigen behoud. Voor bedrijven met een hogere loonsom is de Stop Loss verzekering een uitkomst. Het eigen behoud bedraagt een percentage van de totale loonsom van het bedrijf. De verzekeraar keert schade uit zodra de verzuimkosten boven het eigen behoud komen.

Dekkingsvarianten

Komt de totale loondoorbetalingsverplichting wegens ziekteverzuim in één jaar boven dit bedrag uit, dan vult de Stop Loss verzekering het verschil aan. Deze aanvulling kan een maximum bedragen en wordt vermeld op de polis. De werkgever kan voor de dekking van de verzekering kiezen voor 70% tot 100% van het jaarloon. Naast de directe dekking kunnen werkgevers ook werkgeverslasten meeverzekeren in de vorm van een percentage.

Inlooprisico en uitlooprisico

Als er zieke werknemers zijn op de ingangsdatum van de verzekering, dan is het loondoorbetalingsrisico van hen niet meeverzekerd. Het zogeheten ‘inlooprisico’ is in sommige gevallen meeverzekerd. Daarentegen geldt dat het uitlooprisico niet is meeverzekerd.

Uitkering

De uitkeringstermijn is 1x per jaar en vindt plaats bij de jaarlijkse naverrekening.

Fiscaal

De werkgever kan de premie voor de ziekteverzuim verzekering fiscaal aftrekken als bedrijfskosten

De risico’s afdekken kan op veel manieren

In feite is het heel simpel. Als bedrijf heeft u geld nodig om in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid de kosten hiervan te kunnen dragen. Hoe u dit het meest kostenefficiënt regelt is sterk afhankelijk van uw bedrijfstak en de grootte van uw onderneming. Uiteraard bezien vanuit de wettelijke verplichtingen die u als werkgever heeft. De diversiteit aan mogelijkheden leidt echter vaak tot een complex vraagstuk en dat is iets waarbij Felixx. u kan helpen.

Een totaaloplossing is natuurlijk ook mogelijk

Het is uiteraard ook mogelijk dat u het gehele pakket aan maatregelen met betrekking tot regie op verzuim aan ons uitbesteed. Wij maken hiervoor graag een keer een afspraak met u.

Edwin Kurvers MScBA

Edwin Kurvers MScBA

Adviseur Inkomen

Vanwege de groei van Felixx. HR is Edwin Kurvers 1 februari 2016 aangenomen als Commercieel Binnendienst Medewerker ...
Lees verder...

Vragen? Bel gerust!

035 - 698 27 10

Beste Relatie,

De afgelopen periode hebben wij hard gewerkt aan onze online informatievoorziening. Zo hebben wij een nieuwe website gelanceerd: >>>www.felixxwerkt.nl<<<.

Binnenkort worden alle pagina's op www.felixx.online automatisch doorgelinkt naar onze nieuwe website.

Met vriendelijke groet,

Felixx.®